Bundkort, busser og I/O

For at kunne forstå, hvad der rører sig i en moderne computer, er det nødvendigt at sætte sig ind i hvilke komponenter, en computer består af, samt hvordan de kommunikerer indbyrdes.

Normalt vil de fleste IT-interesserede være i stand til at kunne opremse de vigtigste komponenter på et bundkort:

CPU’en - Systemhukommelsen (RAM) - Harddisk- og diskette-controllere

Stik til ydre enheder, såsom tastatur og mus

Det er også mægtigt fint, men med den kompleksitet, der er kendetegnende for de nyere PC’er, kræves der et struktureret overblik. Det vil vi søge at få her ved først at kigge på teorien bag opbygningen af moderne PCer, og siden studere et helt nyt bundkort nærmere, beskrive de vigtigste komponenter, bla. med henblik på at få tilegnet os viden om de nyeste teknologier i PC-verdenen.

Chipsættet
Alle nyere PC’er er bundet sammen af nogle koncentrerede udbydere af services til de forskellige komponenter. Disse ”udbydere” kaldes chipsæt. Det er normalt at de er delt op i en nord- og syddel, kaldet hhv. nordbroen (”north bridge”) og sydbroen (”south bridge”).

Nordbroen
Nordbroen tager sig af de ting, der virkeligt skal gå stærkt, og sidder derfor så tæt på processoren, systemhukommelsen og grafikkortet som muligt. Nordbroen står for at dirigere trafikken mellem disse tre højhastighedsenheder (processor, RAM og graffikkort), og så mellem disse tre enheder og resten af de tilsluttede enheder, som er forbundet via sydbroen.

Sydbroen
Sydbroen er broen til alle andre enheder – netværkskort, lydkort, USB-enheder, floppy- og harddisk-controllere, tastatur og mus mm., hvor overførselshastigheden ikke behøves at være så høj som f.eks. mellem processor og systemhukommelse.

Oprindeligt sad sydbroen på nordbroens PCI-bus, hvilket begrænsede kommunikationen mellem nord- og sydbroen (samt andre PCI-enheder) til 133 MB/s. Nu om dage har man en dedikeret højhastighedsforbindelse mellem nord- og sydbro, og PCI-bussen er istedet for en del af sydbroens faciliteter. Nogle sydbroer, beregnet til servere, udbyder endda mere end én PCI-bus.

Super I/O-chippen og LPC-bussen
Da Intel oprindeligt lavede sin første PC, var alle de enkelte funktioner styret af hver sin chip. F.eks. var interrrupt-controlleren en Intel 8259A-chip og tastatur-controlleren en Intel 8042-chip. Andre chips stod for at styre floppy-diskettedrevet, serielportene (8250 UART, senere 16550 UART) samt parallelporten.

Pga. forskellige historiske faktorer har man ønsket at holde fast i disse oprindelige funktioner, og det forventes at enhver PC, der langes over disken i dag, er i stand til at kommunikere med omverdenen via disse ”laveste fællesnævnere”, på trods af mange forsøg på at slå disse ”legacy”-enheder ihjel.

Derfor er producenterne nødt til at inkludere disse faciliteter på bundkortene i dag, og det har affødt en speciel chip med dét ene formål: Super I/O-chippen.

Super I/O-chippen inkluderer de beskrevne funktioner, og sidder som regel forbundet via LPC-interfacet til et chipsæts sydbro, sammen med den flash-hukommelse, hvori systemets BIOS er lagret.

LPC står for ”Low Pin Count” og er en simpel bus med et 4-bit interface, specificeret af Intel, som benyttes til lavhastigheds-systemenheder.


skrevet af Peter Lenler

Mac OS Xtra

Hvad er en Startside? mac


  1. *    en personlig start til Internettet      

  2. *    den side der kommer frem, når du starter dit internet

  3. *    ligesom google, bare bedre

  4. *    verdens bedste startside, fordi du har fundet på den

  5. *    optimeret til dig og det behov du har lige nu

  6. *    -Og det vigtigste af alt, det er altså helt gratis

Bundkort - Motherboard